Bar Facts

Γίνετε και οινοποίηση ερυθρών σταφυλών για τη παραγωγή λευκών οίνων αρκεί να απομακρυνθεί μετά την έκθλιψη το γλεύκος απηλλαγμένο των φλοιών των ρογών, και των βοστρύχων.

Η ελληνική εταιρία ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ διαθέτει οίνους και συγκεκριμένα Μαυροδάφνη εσοδείας 1873, ήτοι τον παλαιότερο οίνο στη Ελλάδα.

Ο παλαιότερος οίνος του κόσμου υπάρχει σε μια ρωμαϊκή φιάλη του 1600, η οποία διατηρείται στο Μουσείο του SEYER. Η φιάλη αυτή είναι ένας τέλειος αμφορεύς και ήλθε στο φως το 1867 ευρισκομένη σε δύο σαρκοφάγους κατά τις ανασκαφές του SPEYER.

Τη λέξη “Σαμπάνια” έχουν το δικαίωμα να φέρουν επί της ετικέτας οι φυσικοί αφρώδεις οίνοι προερχόμενοι αποκλειστικώς από τη γαλλική περιοχή Καμπανία η οποία ευρίσκεται νοτιοανατολικώς και ανατολικώς των Παρισίων.

Ένα αρχαίον συμπόσιον απετελείτο από δύο αυτοτελή μέρη, το Δείπνον και τον Πότον. Έπιναν οίνον νερωμένον οι συνδαιτημόνες διά να δύνανται να πίνουν έως την πρωίαν και να συζητούν. Από την κράσιν (ανάμιξιν) προέρχεται και η λέξις κρασί.

Γνωρίζετε ότι τρία είδη μόνο σταφυλών θεωρούνται αυθεντικά για τη παραγωγή της σαμπάνιας, το Πινό νουάρ, το Πινό μενιέ και το σαρντονέ. Εξ αυτών τα δύο πρώτα είναι μαύρα και το τρίτο λευκό.

Η ονομασία “ουίσκυ” έχει τις ρίζες της στη κέλτικη φράση “uisqe beatha” που σημαίνει “νερό της ζωής”. Σταδιακά η φράση έγινε “uisqe” ή “usky” και τελικά “whiskey”.

Η προέλευση της λέξης κοκτέιλ έχει πιθανότατα ως αφετηρία το αγαπητό θέαμα των πρώτων αποίκων της Αμερικάνικης Ηπείρου, τις κοκορομαχίες. Ο ιδιοκτήτης κάποτε ενός πετεινού ο οποίος είχε πάρει μια σημαντική νίκη σε μεγάλη διοργάνωση, πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας κέρναγε τον κόσμο στο BAR ένα αναμεμιγμένο ποτό στολισμένο με τα φτερά του χαμένου κόκκορα, κάνοντας τη προσφώνηση να πιούν “ON THE COCK-TAIL” του νικητή πετεινού.

To whisky ωριμάζει μακριά από το φώς μέσα σε δρύινα βαρέλια. Το 2% περίπου του όγκου εξατμίζεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τους Σκωτσέζους αυτό είναι το “μερίδιο των αγγέλων”.

Ο ορισμός του κοκτέιλ για πρώτη φορά δόθηκε από την εφημερίδα “THE BALANCE” το 1806 στην Αμερική, χαρακτηρίζοντας το ένα ποτό ανάμικτου περιεχομένου από αλκοόλ, ζάχαρη και αρωματικούς χυμούς από φυτικές ρίζες.

Το “BLOODY MARY” επινοήθηκε από τον Γάλλο bartender FAIRNAND PETIOT στο “Harry’s New York Bar” στο Παρίσι το 1921. Αυτό το κοκτέιλ έκανε από τότε το γύρο του κόσμου και έχει καθιερωθεί ανάμεσα στα διεθνή γνωστά κοκτέιλ.

Η πόλη Daiquiri της Κούβας έδωσε το όνομά της σ’ αυτό το φημισμένο κοκτέιλ. Το 1898 γιατροί της πόλης για την πτώση του πυρετού χορηγούσαν στους ασθενείς μια συνταγή με τοπικό ρούμι, χυμό λεμονιού και ζάχαρη. Η διάδοσή του οφείλεται στους Αμερικανούς εργάτες μιας εταιρίας που είχε την ευθύνη της κατασκευής έργων στη Κούβα.

Κονιάκ επιτρέπεται να ονομάζονται μόνο τα αποστάγματα της περιοχής του ποταμού Charente της δυτικής Γαλλίας, στη οποία και ευρίσκεται η ομώνυμη πόλη ΚΟΝΙΑΚ.

Next Page »